sobota, 15 października 2016

Zupa selerowo-jabłkowa

Pyszna, lekka zupa, na podstawie przepisu z książki "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego.


Składniki:

1 cebula
kawałek pora
2 łyżki masła, 
40 dkg selerów 
1 marchewka
listek laurowy
ziele angielskie
1 kwaśne jabłko
150 ml śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
natka pietruszki
 
Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać pokrojony por. 
2. Seler i marchew pokroić w kostkę, dodać do cebuli. 
3. Wlać wrzącą wodę (ok. 2 l), dodać listek i ziele, zagotować. 
4. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko, jeszcze chwilę gotować. 
5. Odstawić z ognia, dodać śmietanę, zmiksować. 
6. Doprawić, posypać natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz