piątek, 30 września 2016

Roladki z kurczaka z morelami i miętą

Oryginalne i bardzo smaczne połączenie smaków.


Składniki:

4 filety z kurczaka
2 garście suszonych moreli
1 kwaśne jabłko
1 płaska łyżeczka suszonej mięty
2-3 łyżki mąki
1 łyżka musztardy
3-4 łyżki gęstej śmietany
pieprz

Marynata: 
4 łyżki oliwy
3 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
sól, słodka papryka


Sposób przyrządzenia:

1. Morele namoczyć na 1-2 godz. 
2. Składniki marynaty wymieszać. 
3. Mięso lekko rozbić, posmarować z jednej strony marynatą, złożyć na pół i wstawić do lodówki na 1-2 godz. 
4. Morele odsączyć, pokroić w drobną kostkę, połączyć z pokrojonym w kostkę jabłkiem i miętą. 
5. Nadzienie położyć na mięso na stronę posmarowaną marynatą, zawinąć, spiąć wykałaczkami. 
6. Obsmażyć z każdej strony, podlać 3 szkl. wody i dusić ok. 30 min. 
7. Roladki wyjąć, usunąć wykałaczki. 
8. Sos zagęścić mąką, dodać jeszcze łyżkę musztardy, doprawić solą i pieprzem. 
9. Podawać z ryżem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz