wtorek, 4 października 2016

Żurek


Składniki:

włoszczyzna
4 białe kiełbasy
trochę wędzonego boczku
garść suszonych grzybów (15 dkg pieczarek)
1 cebula
3 ząbki czosnku
butelka żurku ze sklepu lub własny https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/10/zur.html
150 ml śmietany
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
pieprz, sól
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

1. Na wywarze z gotowania białej kiełbasy ugotować włoszczyznę z listkiem laurowym, zielem i grzybami.
2. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz. 
3. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć, przełożyć do zupy. 
4. Wsypać majeranek i gotować jeszcze kilka minut. 
5. Wlać żur, zagotować, po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, doprawić.
6. Dodać białą kiełbasę pokrojoną na plastry.
7. Podawać z jajkiem na twardo. 

Żurek z ziemniakami: razem z włoszczyzną do wywaru dodać ok. pół kilograma pokrojonych w małą kostkę ziemniaków. Reszta bez zmian. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz