środa, 22 listopada 2017

Paprykarz węgierski

Paprykarz występuje przede wszystkim w wersjach z mięsem: wołowiną, kurczakiem. Mój jest daniem jednogarnkowym z kiełbasą i ziemniakami. Przepis z "Poradnika domowego".


Składniki:

1 kg ziemniaków
3 papryki
2-3 pomidory
1 cebula
20 dkg kiełbasy podwawelskiej
trochę smalcu
1/2 łyżeczki kminku
ostra papryka, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Warzywa pokroić, ziemniaki w grube plastry lub słupki, paprykę na duże kawałki, pomidory w ósemki.
2. Kiełbasę podsmażyć, dodać cebulę, chwilę smażyć.
3. Dodać pozostałe warzywa i przyprawy.
4. Wlać szklankę wody i dusić od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

Jeśli danie wyjdzie bardzo ostre, można tę ostrość "zgasić" podając je z kwaśną śmietaną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz