wtorek, 21 listopada 2017

Chleb gryczano-jaglany

Chlebek jest miękki, wilgotny, nie kruszy się. Można użyć kaszy gryczanej palonej lub niepalonej. Chlebek z kaszy palonej jest bardziej wyrazisty w smaku.


Składniki na małą keksówkę:

1 szkl. kaszy gryczanej
1 szkl. kaszy jaglanej
po ¼ szkl. ziaren słonecznika, sezamu (dyni, siemienia lnianego)
1 łyżeczka soli kamiennej
2 łyżki oliwy


Sposób przyrządzenia:

1. Kaszę dokładnie wypłukać. 
2. Wsypać do miski, zalać wodą do 2 cm powyżej poziomu kaszy, wymieszać i zostawić na 24 godziny, w razie potrzeby dolać wody. 
3. Po tym czasie zlać nadmiar wody, ale nie odsączać.
4. Zblendować i dodać pozostałe składniki. 
5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, spryskać wodą i wstawić do zimnego piekarnika na 12 godzin. 
6. Po tym czasie ustawić temperaturę na 180°C i piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz