niedziela, 19 listopada 2017

Pulpety w warzywnym sosie słodko-kwaśnym

Danie dla osób, które mają awersję do niektórych warzyw. W sosie ukryta jest spora ich ilość.


Składniki:

Pulpety:
50 dkg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
trochę tartej bułki
trochę smalcu

Sos:
1 cebula biała lub czerwona
1 mały por
3 pomidory lub 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 papryka
1 mała cukinia
1 jabłko
sól
cukier, ocet

Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa razem z jajkiem, wyrobić, doprawić. 
2. Uformować pulpeciki, obtoczyć w bułce i lekko obsmażyć. 
3. Przełożyć do garnka.
4. Warzywa pokroić, podsmażyć, podlać szklanką wody i gotować 10 min. 
5. Zmiksować i doprawić. 
6. Sosem zalać pulpety i jeszcze chwilę dusić. 
7. Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz