piątek, 3 listopada 2017

Frittata

Frittata jest to rodzaj omletu, danie kuchni włoskiej. Można ją smażyć lub zapiec w piekarniku. Gdy jest gotowa, kroi się ją na porcje.


Składniki na 2 porcje:

40 dkg ugotowanego dowolnego makaronu
3 jajka
2 pomidory
40 g parmezanu (żółtego sera)
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka posiekanej szałwii
bazylia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2. Jajka roztrzepać, dodać starty ser, szałwię lub bazylię i pomidory, doprawić solą i pieprzem.
3. Masę jajeczną wylać na zimny makaron i wymieszać.
4. Oliwę rozgrzać na patelni, wyłożyć makaron i smażyć pod przykryciem, aż się zrumieni.
5. Przykryć patelnię talerzem, przewrócić i zsunąć z powrotem na patelnię, aby zrumieniła się druga strona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz