piątek, 3 listopada 2017

Jajka gotowane w pomidorach

Jajka są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego pod względem składu związków białkowych - aminokwasów. Cholesterol w nich zawarty nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi człowieka jedzącego jajka. Natomiast obecne w nich lecytyna i kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom trójglicerydów we krwi, które to są odpowiedzialne za powstawanie blaszki miażdżycowej w tętnicach. W żółtku jajek znajdują się też witaminy A, D, E oraz luteina, która chroni nasze oczy przed promieniowaniem ultrafioletowym. Te cenne właściwości jajka zachowują, gdy gotujemy je na miękko.


Składniki:

2 pomidory
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła lub oliwy
oregano
chili
sól, pieprz 

Sposób przyrządzenia: 

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 
2. Podsmażyć pokrojony na cienkie plasterki czosnek. 
3. Dodać pomidory i przyprawy, smażyć ok. 4 minut. 
4. Wbić jajka, doprawić solą. 
5. Przykryć pokrywką i gotować, aż białka jajek będą ścięte.
6. Podawać na obiad z ziemniakami puree lub na kolację z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz