poniedziałek, 20 listopada 2017

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem

Ziemniaki i mielone mięso inaczej. Zapiekanka jest pyszna a zainspirowana przepisem Jakuba Kuronia zamieszczonym w gazetce Biedronki.


Składniki:

50 dkg mielonego mięsa
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 por
10 dkg koncentratu pomidorowego
1 szklanka mleka
10-15 dkg żółtego sera
trochę masła lub oliwy
chili
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry.
2. Zagotować wodę ze szklanką mleka, wrzucić ziemniaki, posolić i ugotować na pół twardo.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć, dodać posiekany czosnek i pokrojonego w plastry pora.
4. Warzywa przesunąć na bok patelni, włożyć mięso i smażyć, aż stanie się sypkie.
5. Posypać przyprawami i dodać koncentrat, dokładnie wszystko wymieszać.
6. Piekarnik nastawić na 180॰C, posmarować masłem naczynie żaroodporne, zetrzeć na tarce ser.
7. Na dnie naczynia ułożyć połowę ziemniaków, potem całe mięso, połowę sera i resztę ziemniaków.
8. Posypać resztą sera, wstawić do piekarnika i piec 40 min.
9. Na kilka ostatnich minut włączyć termoobieg, aby ziemniaki ładnie się przyrumieniły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz