sobota, 2 grudnia 2017

Spaghetti alla carbonara

Oryginalna carbonara przyrządzana jest bez cebuli i śmietany, ale ja robię tak jak poniżej.


Składniki na 4 porcje:

  • 40 dkg spaghetti
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18 lub 30 %
  • 15 dkg parmezanu lub żółtego sera
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

  1. W czasie, kiedy gotuje się makaron, boczek pokroić w kostkę, smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
  2. Cebulę drobno pokroić, dodać do boczku i chwilę smażyć razem, w razie potrzeby wlać trochę oliwy.
  3. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i połową sera, dodać sól i pieprz.
  4. Ugotowany al dente makaron odcedzić.
  5. Do gorącego makaronu dodać boczek z cebulą i wlać jajka, wymieszać.
  6. Na koniec posypać resztą sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz