niedziela, 19 listopada 2017

Domowy majonez

Użyłam oleju rzepakowego nierafinowanego, który ma dość specyficzny smak z lekką goryczką. W czasie ucierania dodałam trochę kurkumy, która ma właściwości lecznicze. Zawarta w kurkumie kurkumina jest silnym antyoksydantem, zapobiega demencji i chorobie Alzheimera, ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.


Składniki:

2 żółtka
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
250 ml oleju
sok z cytryny lub 2 łyżki octu
1 łyżeczka kurkumy

Sposób przyrządzenia:
 
1. Żółtka utrzeć z  musztardą, solą, cukrem, kurkumą i pieprzem. 
2. Wlewać cienkim strumieniem olej ciągle ucierając. 
3. Wlać sok z cytryny i jeszcze chwilę ucierać. 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Gdyby majonez zwarzył się, dodać łyżeczkę zimnej wody i dalej ucierać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz