czwartek, 2 listopada 2017

Klopsiki w sosie pomidorowym

Znane wszystkim danie, jedno z moich ulubionych i na pewno nie tylko moich. 


Składniki:

50 dkg mięsa wieprzowego
czerstwa bułka
cebula
jajko
10 dkg koncentratu pomidorowego
bułka tarta
trochę smalcu
2 łyżki mąki
150 ml śmietany
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki 

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, 
2. Dodać jajko i przyprawy. 
3. Z masy uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i lekko podsmażyć z obu stron. 
4. Podlać wodą, dodać koncentrat i dusić około 30 min. 
5. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. 
6. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę, doprawić. 
7. Posypać natką pietruszki. 
8. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz