niedziela, 5 listopada 2017

Krupnik

Najzdrowszym, najmniej przetworzonym rodzajem kaszy jęczmiennej jest pęczak. Zawiera  dużą ilość błonnika beta-glukanu, który zapobiega zaparciom i stanom zapalnym w jelitach oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki obecności składników regulujących metabolizm glukozy, polecana jest cukrzykom. Zawiera sporo witamin z grupy B i minerałów.


Składniki:

25 dkg mięsa drobiowego
2 marchewki
kawałek selera, 1 pietruszka, garść pokrojonego pora
5-6 łyżek kaszy jęczmiennej najlepiej pęczaku
kilka suszonych grzybów lub 15 dkg pieczarek
50 dkg ziemniaków
natka pietruszki
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz 

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso włożyć do zimnej wody, zagotować, zdjąć ewentualne szumy.
2. Wsypać kaszę, dodać namoczone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie, gotować 30 minut.
3. Dodać pora, pokrojoną w kostkę marchew, potem ziemniaki oraz starte na tarce seler i pietruszkę.
4. Gotować, aż warzywa i kasza będą miękkie. 
5. Po odstawieniu z ognia można wlać trochę śmietany, doprawić, posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz