piątek, 16 września 2016

Drożdżówka z dynią

Z nutą pomarańczy i cynamonu. Ciasto ładnie wyrasta, a dzięki dyni jest miękkie i wilgotne.


Składniki:

50 dkg mąki
3/4 szkl. cukru
1 szkl. puree z dyni
30 g drożdży
1/2 szkl. mleka
2 jajka
10 dkg masła
skórka starta z 2 pomarańczy
szczypta soli

Kruszonka: 
10 dkg masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzenia:

1. Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
2. Masło roztopić.
3. Jajka utrzeć z cukrem.
4. Do jajek przesiać mąkę, wlać rozczyn i masło, dodać sól, puree z dyni i skórkę z pomarańczy.
5. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
6. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na blaszkę.
7. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki umieścić w misce po cieście  i połączyć rozcierając palcami.
8. Ciasto posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. 
9. Piec ok. 35 min. w temp. 180ºC.

Puree z dyni: dynię pokroić w kostkę, gotować mieszając aż zmięknie i zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz