wtorek, 20 września 2016

Zupa z dyni

Pyszna, gęsta, kremowa zupa, wzorowana na przepisie Roberta Makłowicza.


Składniki:

1 kg dyni (obranej ze skórki i bez pestek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
włoszczyzna
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Warzywa pokroić.
2. Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek.
3. Dodać dynię i ziemniaki.
4. Zalać wrzącą wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie.
5. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 
6. Zmiksować, dodać śmietanę, doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz