czwartek, 15 września 2016

Tortilla z porem

Por jest warzywem o właściwościach leczniczych znanych już w starożytności. Ze względu na dużą zawartość żelaza polecany jest w leczeniu anemii, syrop z pora pobudza układ odpornościowy w stanach przeziębienia. Por ma też właściwości odtruwające i alkalizujące organizm. Do tego jest bardzo smaczny. A tortilla to wg Wikipedii: "W kuchni hiszpańskiej rodzaj grubego omletu, pokrojonych w plasterki ziemniaków, często z dodatkiem warzyw, mięsa, ryb i przypraw."


Składniki:

po 2-3 ziemniaki na osobę
po 2 jajka na osobę
1 cebula
1 duży por
1 łyżeczka suszonego tymianku
trochę oliwy
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry.
2. Pokrojoną cebulę podsmażyć na złoto na oliwie.
3. Całego pora razem z zieloną częścią pokroić i dodać do cebuli.
4. Dodać ziemniaki i chwilę smażyć razem, mieszając.
5. Posypać przyprawami, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem kilka minut.
6. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, zalać roztrzepanymi jajkami.
7. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną.
8. Podaję z ostrą surówką lub sosem czosnkowym.

Inna wersja, składniki: ziemniaki, trochę pora, pomidor obrany ze skórki, starta na tarce marchew, zioła prowansalskie, chili, jajka, szczypiorek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz