piątek, 30 września 2016

Zupa jarzynowa z pulpecikami

Pikantna, rozgrzewająca zupa podana z grzankami z serem stanowi pełnowartościowy posiłek.


Składniki:

włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek selera i pora
30 dkg fasolki szparagowej
60 dkg ziemniaków
2-3 pomidory
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
1 mała cebula
1/2 czerstwej bułki namoczonej w wodzie lub mleku
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kminek, chili, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrojoną włoszczyznę wrzucić do gotującej wody razem z listkiem, zielem, kminkiem i chili.
2. Przygotować pulpeciki: połączyć mięso, jajko, odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, posypać solą i pieprzem, dobrze wyrobić i uformować kulki.
3. Wrzucić do gotującego się wywaru.
4. Dodać także fasolkę, potem drobno pokrojone ziemniaki.
5. Na koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotować.
6. Doprawić, posypać posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz