piątek, 16 września 2016

Warzywa pieczone

Dynia to samo zdrowie. Jest niskokaloryczna, niezwykle odżywcza, bogata w witaminy i minerały. Zawiera dużo karotenu, dzięki któremu ma tak kuszący pomarańczowy kolor oraz pektyny, które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie. Idealnie nadaje się na pierwsze zupki i deserki dla niemowląt, gdyż nie kumuluje szkodliwych substancji z gleby. Do tego jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodne lub pikantne.



Składniki:

80 dkg dyni
60 dkg ziemniaków
2 czerwone cebule
2 białe cebule
50 dkg papryki 
główka czosnku
po łyżce suszonego oregano i bazylii
spora szczypta tymianku
oliwa
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
 
1. Warzywa pokroić: ziemniaki na drobną kostkę, pozostałe na grubszą.
2. Skropić oliwą, posypać solą i przyprawami. 
3. Wymieszać i odstawić na godzinę. 
4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
5. Pomiędzy warzywa włożyć ząbki czosnku. 
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. 
7. Piec 60 min. pod przykryciem, kolejne 15 min. odkryte. 
8. Podawać z sosem czosnkowym do smażonych, duszonych lub pieczonych mięs i ryb.
 
Posypane serem pod koniec pieczenia może stanowić samodzielne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz