piątek, 30 września 2016

Sałatka wielowarzywna


Składniki:

ogórki
papryka
marchew
cebula
ocet 10%
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczyca, goździki
cukier, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Pokroić warzywa w dowolny sposób – najtwardsze najcieniej. 
2. Wymieszać i włożyć do słoików. 
3. Do każdego słoika włożyć po 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 goździków, kilka ziaren pieprzu i łyżeczkę gorczycy. 
4. Przygotować zalewę: zagotować 6 szklanek wody, wsypać 3 łyżki soli i pół szklanki cukru, wlać 1 szklankę octu, wymieszać.   
5. Zalać warzywa w słoikach, zamknąć i pasteryzować 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz