wtorek, 27 listopada 2018

Szpecle z szynką i cebulą

Szpecle to kluseczki z mąki i jajek, danie kuchni niemieckiej. Z przepisu Roberta Makłowicza.


Składniki na 2 porcje:

ok. 25 dkg mąki
3 duże jajka
trochę masła
5 dkg szynki
1 cebula
ok. 100 ml śmietany

Sposób przyrządzenia:

1. Mikserem połączyć mąkę i jajka, ciasto ma być lekko lejące.
2. Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle.
3. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć, aż zmięknie.
4. W dużym garnku zagotować wodę, posolić
5. Ciasto wyłożyć na deseczkę, spłaszczyć nożem.
6. Odkrawać cienkie paski ciasta wprost do wrzącej wody i gotować 3-5 minut.
7. Łyżką cedzakową wyjąć kluski i przełożyć do szynki z cebulą.
8. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz