wtorek, 13 listopada 2018

Mleczko kokosowe

Aby zrobić mleczko potrzebne są wiórki, woda i blender kielichowy. Nie może być prościej, do tego bez sztucznych dodatków. Już nigdy nie kupię gotowego.


Składniki:

2 szkl. wiórków kokosowych
4 szkl. przegotowanej gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Wiórki wsypać do blendera. 
2. Wlać 2 szklanki wody, chwilę miksować. 
3. Wylać na sito wyłożone gazą, gdy przestygnie, wycisnąć. 
4. Wiórki ponownie wsypać do blendera, zalać pozostałymi 2 szklankami gorącej wody i zmiksować. 
5. Wylać na sito wyłożone gazą, gdy przestygnie, wycisnąć. 
6. Mleczko przelać do słoiczka.

Gdy mleczko postoi trochę, na górze pojawi się śmietanka. Cudownie smakuje kawa z odrobiną tej śmietanki. Mleczko użyłam do zupy https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2018/11/zupa-z-dyni-z-mleczkiem-kokosowym-i.html a śmietankę do sernika https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2018/11/sernik-bounty.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz