piątek, 16 listopada 2018

Schab pod pierzynką pieczarkowo-marchwiową

Oryginalny przepis znajduje się tutaj: http://izaa.przepisy.net/schab-pod-marchwiowa-pierzynka/ 
Ja chciałam mieć cały obiad w jednym naczyniu. Położyłam więc jeszcze na blaszkę pokrojone na kawałki ziemniaki i buraczki, skropione oliwą i posypane tymiankiem oraz rozmarynem. Tłuszczyk wytopiony z mięsa nadał im smakowitości.


Składniki:

6 kotletów schabowych
50 dkg pieczarek
1 cebula
4 marchewki
majonez
pieprz, sól 

Sposób przyrządzenia:

1. Kotlety lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. 
2. Marchew zetrzeć na tarce. 
3. Cebulę i pieczarki podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. 
4. Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce, na nie wyłożyć pieczarki z cebulą, potem marchew, wierzch grubo posmarować majonezem. 
5. Wstawić do piekarnika w odkrytym naczyniu i piec 40-50 minut w 180ºC do miękkości warzyw i zbrązowienia warstwy majonezowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz