poniedziałek, 12 listopada 2018

Indyk z ananasem i miętą

Przepis z jakiegoś czasopisma. Dzięki mięcie danie ma oryginalny smak.

Składniki:

ok. 60 dkg mięsa z piersi indyka
30 dkg ananasa świeżego lub z puszki
1 cebula
1 papryka
1/2 szkl. białego wina (resztę można wypić)
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonej mięty
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w dość dużą kostkę, cebulę drobno, paprykę w kostkę lub paski.
2. Mięso obsmażyć na złoto na oliwie, dodać cebulę, jeszcze chwilę smażyć, przełożyć do garnka.
3. Zalać wrzącą wodą, doprawić solą i pieprzem, dusić 30 minut.
4. Dodać paprykę, ananasa i miętę, wlać wino i dusić jeszcze 10-15 minut.
5. Dodać koncentrat pomidorowy.
6. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę i mieszając lekko zasmażyć.
7. Zasmażkę dodać do sosu z mięsem, zagotować.
8. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz