piątek, 21 grudnia 2018

Szarlotka z musem jabłkowym

Ciasto jest błyskawiczne, jeśli masz mus jabłkowy. Tego lata renety były tak słodkie, że do musu nie dodałam ani grama cukru. 


Składniki:

Kruche ciasto: 
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
 
Ponadto: 
duży słoik musu jabłkowego
cynamon

Sposób przyrządzenia:

1. Masło posiekać z pozostałymi składnikami kruchego ciasta, wyrobić ręką, aż zacznie formować się kruszonka. 
2. Przełożyć do naczynia, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. 
3. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 180°C. 
4. Połowę kruszonki wsypać do tortownicy (21 cm średnicy) i lekko ugnieść. 
5. Na spód wyłożyć mus, wyrównać, posypać cynamonem. 
6. Na górę wysypać równo pozostałą kruszonkę. 
7. Piec około 60 minut, do zarumienienia. 
8. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz