poniedziałek, 12 listopada 2018

Wieloziarnisty chleb pszenny na zakwasie

Bardzo smaczny chlebek. Dzięki odrobinie drożdży szybciej wyrasta. Jeden z moich ulubionych. 


Składniki:

2 szkl. zakwasu żytniego
500 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 szkl. mąki pszennej typ 650
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. mąki pszennej razowej
1 szkl. nasion (sezam, len, słonecznik, dynia)
1 łyżeczka drożdży (niekoniecznie)

Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, wszystkie składniki połączyć, wymieszać łyżką lub mikserem. 
2. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. 
3. Dużą keksówkę (40x12 cm) lub dwie małe wysmarować smalcem i wysypać otrębami lub mąką. 
4. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i umieścić w formie. 
5. Można posmarować mlekiem i posypać ziarnami. 
6. Pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
7. Piec 30 minut w temp. 200ºC.

Można pominąć pkt. 2 i ciasto przełożyć od razu do formy. Po wyrośnięciu wstawić do pieca i upiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz