2 szkl. zakwasu żytniego
500 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
3 szkl. mąki pszennej typ 650
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1
szkl. mąki pszennej razowej
1 szkl. nasion (sezam, len, słonecznik, dynia)
1 łyżeczka drożdży (niekoniecznie)
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, wszystkie składniki połączyć, wymieszać łyżką lub mikserem.
2. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do
wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Dużą keksówkę (40x12 cm) lub dwie małe wysmarować smalcem i wysypać otrębami
lub mąką.
4. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i umieścić w formie.
5. Można posmarować mlekiem i posypać ziarnami.
6. Pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
6. Pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
7. Piec 30 minut w temp.
200ºC.
Można pominąć pkt. 2 i ciasto przełożyć od razu do formy. Po wyrośnięciu wstawić do pieca i upiec.
Można pominąć pkt. 2 i ciasto przełożyć od razu do formy. Po wyrośnięciu wstawić do pieca i upiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz