sobota, 21 października 2017

Rożki z marmoladą

Kruche drożdżowe ciastka, bardzo smaczne.


Składniki:

20 dkg masła
50 g drożdży
1 jajko
3 szkl. mąki
łyżka cukru
powidła, marmolada lub owoce
szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże pokruszyć i posypać cukrem. 
2. Mąkę, masło, jajko i rozpuszczone drożdże połączyć, siekając nożem, potem krótko zagnieść. 
3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę lub więcej. 
4. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na pół i cienko rozwałkować. 
5. Pokroić na kwadraty, na środek położyć łyżeczkę marmolady lub owoc i złożyć w trójkąty.
6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180॰C i piec 15-20 min. na złoty kolor.
7. Gorące rożki posypać cukrem pudrem lub polukrować, gdy wystygną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz