sobota, 21 października 2017

Buraczki na zimę

Buraki są bardzo, bardzo zdrowe, ich właściwości terapeutyczne znane są od tysięcy lat. Zawierają mnóstwo witamin, pierwiastków niezbędnych dla zachowania zdrowia, błonnik oraz bioflawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i uszczelniające naczynia krwionośne. Badania naukowe udowodniły, że zawarte w burakach silne antocyjany są skuteczną bronią w walce z rakiem. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprzyja zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób serca, a żelazo wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Składniki zawarte w burakach wspomagają pracę wątroby, jelit i nerek, które to organy usuwają toksyny z organizmu. Regularne spożywanie buraków poprawia pracę przewodu pokarmowego. Do tego wszystkiego są bardzo tanie i ogólnie dostępne.


Składniki:

buraczki
sól
kwasek cytrynowy
trochę wody

Sposób przyrządzenia:

1. Buraczki nieobrane ugotować do miękkości.
2. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3. Doprawić do smaku solą i kwaskiem rozpuszczonym w wodzie.
4. Buraczki przełożyć do słoików.
5. Dokładnie wytrzeć brzegi słoików i mocno przykręcić wieczka.
6. Pasteryzować 20-25 min. w zależności od wielkości słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz