czwartek, 12 października 2017

Fettucine Alfredo

Słynne danie z prostym i przepysznym sosem śmietanowo-maślanym, które swoją nazwę wzięło od imienia twórcy - właściciela rzymskiej restauracji. Nie miałam fettucine, użyłam spaghetti.


Składniki na 2 porcje:

20 dkg makaronu
40 g masła
60 g startego parmezanu (lub zwykły żółty)
1/2 szkl. śmietany kremówki
1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron ugotować al dente.
2. W garnku roztopić masło, wsypać ser i wlać śmietanę.
3. Podgrzewać cały czas mieszając, aż wszystko się połączy, chwilę gotować.
4. Na koniec wsypać pietruszkę i doprawić pieprzem.
5. Połączyć z makaronem i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz