poniedziałek, 23 października 2017

Smażony ryż z jajkiem

Jeśli ugotujesz za dużo ryżu, na drugi dzień możesz wykorzystać go do popularnego dania chińskiego. Można użyć innych warzyw, które akurat mamy w lodówce np. pora, brokuła lub groszek.


Składniki:

2 szkl. ugotowanego ryżu
2 dymki
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili lub chili suszone
kawałek imbiru
2 marchewki
1 czerwona papryka
2 łyżki sosu sojowego
trochę oleju kokosowego
2 jajka

Sposób przyrządzenia:

1. Marchew i paprykę pokroić w słupki, imbir zetrzeć na tarce.
2. Cebulę i czosnek podsmażyć.
3. Dodać marchew i paprykę, smażyć kilka minut, aż lekko zmiękną.
4. Wlać sos sojowy oraz dodać imbir i ryż, podgrzewać mieszając.
5. Na koniec wlać roztrzepane jajka i smażyć mieszając, aż jajka się zetną.
6. Danie posypać szczypiorkiem i jeśli masz, uprażonym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz