wtorek, 10 października 2017

Budyń czekoladowy

Domowy, z dodatkiem czekolady i śmietany kremówki.


Składniki:

4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
½ l mleka
2 łyżki cukru
5 dkg gorzkiej czekolady
½ szkl. kremówki

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę i kakao wymieszać z częścią mleka. 
2. Resztę mleka zagotować z cukrem. 
3. Odstawić z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. 
4. Wlać mleko z mąką i kakao, zagotować. 
5. Po odstawieniu z ognia do budyniu dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 
6. Deser nałożyć do pucharków, udekorować kleksem jogurtu greckiego lub gęstej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz