poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Warzywa z patelni z sosem beszamelowym

Mnóstwo warzyw przykrytych delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest szybkie i bardzo smaczne.


Składniki na 2 porcje:

50 dkg mieszanych warzyw: fasolka, papryka, marchew, brokuł, kalafior (mogą być mrożone)
25 dkg ziemniaków
trochę oliwy
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ok. 400 ml sosu beszamelowego z tego przepisu https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2019/04/sos-beszamelowy.html
trochę sera żółtego lub pleśniowego

Sposób przyrządzenia:

1. Warzywa pokroić dowolnie.
2. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, chwilę smażyć.
3. Posypać solą, pieprzem i ziołami, w razie potrzeby wlać trochę wody.
4. Zalać sosem beszamelowym, przykryć pokrywką i dusić, aż warzywa będą miękkie.
5. Posypać serem i jeszcze na kilka minut przykryć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz