czwartek, 11 kwietnia 2019

Czerwona soczewica z pomidorami

Jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, bogata w dobrze przyswajalne białko, wapń, fosfor i żelazo, a także beta-karoten, kwas foliowy i witaminy - głównie z grupy B. Jest źródłem kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.


Składniki:

1 szkl. soczewicy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (lub świeże)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka majeranku
spora szczypta tymianku
chili
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Soczewicę dokładnie wypłukać.
2. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek.
3. Wrzucić soczewicę i wlać 2 szklanki wody, wsypać zioła i przyprawy oprócz soli.
4. Na koniec dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, posolić.
5. Dobrze smakuje z ryżem na obiad lub pieczywem na kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz