poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Sos beszamelowy

Delikatny biały sos do mięs, gotowanych warzyw, wszelkich zapiekanek.


Składniki na ok. 400 ml:

25 g masła
3 płaskie łyżki mąki
1½ szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sok z cytryny lub ocet
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. W garnuszku rozgrzać masło.
2. Wsypać mąkę i smażyć, aż się spieni, cały czas mieszając.
3. Wlewać stopniowo mleko cały czas mieszając.
4. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
5. Na koniec wlać sok z cytryny.

Sos można modyfikować dodając różne składniki: łyżeczkę suszonych ziół (do makaronu), cebulę (na pikantnie), łyżkę musztardy (do ryb, kurczaka), 3 łyżki startego żółtego sera (do gotowanych białych mięs, ryb, jajek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz