Składniki na ok. 400 ml:
25 g masła
3 płaskie łyżki mąki
1½ szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sok z cytryny lub ocet
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
1. W garnuszku rozgrzać masło.
2. Wsypać mąkę i smażyć, aż się spieni, cały czas mieszając.
3. Wlewać stopniowo mleko cały czas mieszając.
4. Dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
5. Na koniec wlać sok z cytryny.
Sos można modyfikować dodając różne składniki: łyżeczkę suszonych ziół (do makaronu), cebulę (na pikantnie), łyżkę musztardy (do ryb, kurczaka), 3 łyżki startego żółtego sera (do gotowanych białych mięs, ryb, jajek).
Sos można modyfikować dodając różne składniki: łyżeczkę suszonych ziół (do makaronu), cebulę (na pikantnie), łyżkę musztardy (do ryb, kurczaka), 3 łyżki startego żółtego sera (do gotowanych białych mięs, ryb, jajek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz