poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Biały chleb pszenno-żytni na drożdżach

Chlebek z białej mąki pszennej i żytniej w równych proporcjach. Jest miękki, lekko wilgotny, bardzo smaczny.


Składniki:

3,5 szkl. mąki pszennej 650
3,5 szkl. mąki żytniej 720
12 g drożdży (1/8 kostki)
650 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka soli

Sposób przyrządzenia:

1. Z drożdży, odrobiny mąki i wody zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać obie mąki, sól, wlać wodę, oliwę i wyrośnięte drożdże.
3. Wymieszać łyżką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
4. Dużą keksówkę lub dwie małe wysmarować smalcem, wysypać mąką.
5. Gdy ciasto podwoi objętość, krótko wyrobić ręcznie, przełożyć do blaszki, posypać makiem lub mąką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i piec 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz