środa, 20 marca 2019

Paprykarz z kurczaka

Czyli mięso z kurczaka z papryką i pomidorami - pycha.


Składniki: 

50-60 dkg filetów z kurczaka
1 duża cebula
1-2 papryki
1 puszka pomidorów
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
100-150 ml kwaśnej śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz
trochę smalcu do smażenia

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w kostkę, stopniowo wrzucać na patelnię, lekko zrumienić.
2. Cebulę drobno pokroić i dodać do mięsa, razem smażyć, aż cebula się zeszkli.
3. Posypać papryką w proszku, wymieszać smażąc chwilę (uważać, aby się nie przypaliło).
4. Podlać szklanką wody, dodać pomidory, pieprz i sól, przykryć pokrywką.
5. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa z pomidorami, dusić ok. 40 minut.
6. Zagęścić mąką i po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.
7. Podawać z ryżem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz