czwartek, 21 marca 2019

Zupa ogórkowa

Czy jest ktoś, kto nie lubi tej zupy?


Składniki:

1 duże udko z kurczaka lub inne mięso (niekoniecznie)
2 duże marchewki
kawałek selera
pietruszka
garść pokrojonego pora
3 duże ziemniaki
1/2 kg kiszonych ogórków
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
ok. 1 szkl. śmietany 18 %
sól, pieprz
koperek, natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

1. Do garnka wlać ok. 2 l zimnej wody, włożyć mięso, zagotować i zdjąć ewentualne szumy.
2. Wrzucić listki i ziele angielskie.
3. Warzywa kroić i wkładać kolejno: seler, pietruszkę, por, marchew i ziemniaki.
4. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki i wrzucić do zupy, kiedy włoszczyzna i ziemniaki będą miękkie, jeszcze chwilę gotować, doprawić.
5. Po zestawieniu z ognia dodać śmietanę, koperek i natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz