poniedziałek, 25 lutego 2019

Razowy chleb pszenno-żytni z ziarnami na drożdżach

Chleb z przewagą mąki pszennej razowej z niewielkim dodatkiem mąki żytniej jasnej, z dużą ilością zdrowych ziaren. Źródło przepisu www.mojewypieki.


Składniki:

4,5 szkl. mąki pszennej razowej
1,5 szkl. mąki żytniej jasnej typ 720
1,5 szkl. mąki pszennej typ 650
1 łyżka soli
20 g drożdży
680 ml wody
2-3 szkl. ziaren: słonecznika, dyni, lnu, sezamu, maku

Sposób przyrządzenia:

1. Zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody z łyżką cukru i mąki.
2. Do miski wsypać mąkę, ziarna i sól, wlać wyrośnięty rozczyn i letnią wodę. 
3. Wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręcznie (ciasto jest gęste), aż wszystko się połączy. 
4. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
5. Po tym czasie ciasto krótko ręcznie wyrobić, lekko podsypując mąką. 
6. Przełożyć do dużej keksówki lub dwóch małych. 
7. Posmarować z wierzchu letnią wodą, posypać sezamem lub makiem. 
8. Przykryć ręczniczkiem, odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. 
9. Piec 40 minut w temp. 220ºC. 

Cały proces wyrabiania, wyrastania i pieczenia trwa 3 - 3,5 godziny.

1 komentarz: