środa, 20 marca 2019

Bagietki francuskie z sezamem

Pszenne pieczywo na drożdżach, smakuje jak najlepsza chrupiąca bułeczka.


Składniki na 1 chlebek lub 2 bagietki:

1 szkl. ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy
3 szkl. mąki pszennej
ok. ½ szkl. nasion sezamu
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże rozpuścić w pół szklance wody z cukrem i łyżką mąki. 
2. Kiedy wyrosną dodać do reszty składników i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. 
3. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm i zrolować jak roladę.
5. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. 
6. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 
7. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać sezamem.
8. Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. 
9. Chlebek piec przez 10 minut w temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec dodatkowe 25 minut.

Wykonanie bagietek takie samo, tylko przed rozwałkowaniem ciasto podzielić na dwie części. Piec trochę krócej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz