Składniki na 1 chlebek lub 2 bagietki:
1 szkl. ciepłej wody
20 g drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 łyżki oliwy
3 szkl.
mąki pszennej
ok. ½ szkl. nasion sezamu
1 jajko i 1 łyżka mleka do
posmarowania
Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozpuścić w pół szklance wody z cukrem i łyżką mąki.
2. Kiedy wyrosną dodać do
reszty składników i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
3. Oprószyć
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm i zrolować jak roladę.
5. Przełożyć
na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
6. Przykryć i pozostawić w
ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
7. Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1
łyżką mleka, posypać sezamem.
8. Na dole piekarnika
umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
9. Chlebek piec przez 10 minut w
temperaturze 220ºC, potem zmniejszyć do 200ºC i piec dodatkowe 25 minut.
Wykonanie bagietek takie samo, tylko przed rozwałkowaniem ciasto podzielić na dwie części. Piec trochę krócej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz