poniedziałek, 19 lutego 2018

Czekoladowe ciastko w filiżance

Błyskawiczny deser z mikrofali. Pyszne, wilgotne ciastko czekoladowe, do zrobienia w około 5 minut.


Składniki na 1 porcję: 

3 łyżki mąki z małym czubkiem
2 łyżki kakao
1-2 łyżki cukru
40 ml mleka
20 g masła
kilka wiśni z kompotu lub w sezonie świeżych owoców np. malin
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

1. Przygotować filiżankę o pojemności ok. 200 ml. 
2. Masło włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali. 
3. Dodać mleko, cukier, sól, mąkę i kakao. 
4. Wymieszać do połączenia się składników, ciasto będzie gęste.
5. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. 
6. Przełożyć do filiżanki i wyrównać. 
7. Włożyć do mikrofali i piec 1 minutę 15 sekund na najwyższej mocy. Gdyby ciastko okazało się zbyt suche, zmniejszyć czas pieczenia o kilka sekund.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz