piątek, 23 lutego 2018

Klopsiki wieprzowe w sosie curry z rodzynkami


Składniki:

50 dkg mięsa mielonego
czerstwa bułka
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2-3 cebule
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka curry czubata
sól, pieprz
garść rodzynek
1 łyżka mąki
3 czubate łyżki śmietany
natka pietruszki
smalec lub olej kokosowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

1. Do mięsa dodać bułkę, jajko, czosnek, sól, pieprz i majeranek, wyrobić.
2. Uformować małe kotleciki, obsmażyć na złoty kolor. 
3. Wyjąć na talerz. 
4. Podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, wsypać curry.
5. Dodać kotleciki, listek i ziele, podlać wodą i dusić 20 min. 
6. Na koniec dodać rodzynki i jeszcze chwilę gotować. 
7. Sos zagęścić mąką. 
8. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę. 
9. Posypać pietruszką, podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz