piątek, 23 lutego 2018

Krajanka owsiana z kajmakiem i czekoladą

Chrupiące ciasto bez ucierania, masa krówkowa i czekolada - czy może być coś pyszniejszego?


Składniki:

1 szkl. mąki pszennej (pół na pół z razową)
1 szkl. płatków owsianych
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szkl. cukru (można dać trochę mniej)
12 dkg masła
½ szkl. orzechów
10 dkg czekolady
25-30 dkg dobrej masy kajmakowej (bez dodatków)

Sposób przyrządzenia:

1. Masło roztopić, orzechy i czekoladę posiekać, masę kajmakową lekko podgrzać. 
2. Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. 
3. Dodać masło,  wymieszać, podzielić na 2 części. 
4. Jedną częścią wylepić dno formy i podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC. 
5. Na gorący spód rozsypać orzechy i czekoladę, polać kajmakiem i posypać resztą okruszków owsianych.
6. Piec dalej przez około 20 minut w tej samej temperaturze. 

Przepis z tej strony: 
https://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-owsiankowo-karmelowo-czeko-orzechowa

Polecam "Kajmak masa krówkowa gostyńska" - tylko mleko i cukier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz