środa, 31 stycznia 2018

Kurczak z warzywami korzeniowymi

W okresie zimowym warto jeść warzywa korzeniowe, ponieważ są dostępne, niedrogie i zdrowe. 


Składniki:

50 dkg filetów z kurczaka
1 mały por
2-3 marchewki
pół średniego selera
1 pietruszka
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka słodkiej papryki
szczypta chili
trochę smalcu
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w kostkę, stopniowo kłaść na rozgrzany smalec, chwilę smażyć. 
2. Pora pokroić w plasterki, pozostałe warzywa w kostkę.
3. Mięso na patelni przesunąć na bok, dodać por, chwilę smażyć. 
4. Wymieszać, dodać pozostałe warzywa i przyprawy.
5. Wlać tyle wody, aby przykryła warzywa z mięsem, dusić ok. 30 min. 
6. Odstawić z ognia, mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do sosu, zagotować.
7. Na koniec dodać śmietanę, już nie gotować.
8. Podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz