czwartek, 30 marca 2017

Fasola z warzywami i kiełbasą

Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza i cynku. Zawierają jednak także szkodliwe substancje takie jak: lektyny, saponiny, kwas fitowy, fitoestrogeny (te mają pozytywny wpływ tylko na organizmy kobiet po menopauzie). Większości tych substancji można się pozbyć przez długie moczenie (potem wodę należy wylać) i gotowanie.


Składniki:

20 dkg suchej białej fasoli
3 duże marchewki
1 pietruszka
½ selera
20-30 dkg kiełbasy podwawelskiej
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 pomidory
10 dkg koncentratu pomidorowego
chili
papryka słodka
tymianek lub oregano
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. 
2. Rano wodę odlać, zalać świeżą wodą, dodać przyprawy i zioła, gotować, aż fasola będzie prawie miękka. 
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 
4. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
5. Kiełbasę pokroić w kostkę, smażyć aż wytopi się tłuszcz.
6. Cebule pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy, potem dodać czosnek i posypać słodką papryką, chwilę smażyć, przełożyć do fasoli. 
7. Dodać pozostałe warzywa i dusić, aż wszystko będzie miękkie. 
8. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz