Rośliny strączkowe są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza i cynku. Zawierają jednak także szkodliwe substancje takie jak: lektyny, saponiny, kwas fitowy, fitoestrogeny (te mają pozytywny wpływ tylko na organizmy kobiet po menopauzie). Większości tych substancji można się pozbyć przez długie moczenie (potem wodę należy wylać) i gotowanie.
Składniki:
20
dkg suchej białej fasoli
3 duże marchewki
1 pietruszka
½ selera
20-30 dkg kiełbasy podwawelskiej
2 cebule
3
ząbki czosnku
2 pomidory
10 dkg koncentratu pomidorowego
chili
papryka
słodka
tymianek lub oregano
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Fasolę
zalać wodą i zostawić na noc.
2. Rano wodę odlać, zalać świeżą wodą, dodać
przyprawy i zioła, gotować, aż fasola będzie prawie miękka.
3. Pomidory sparzyć i obrać
ze skórki, pokroić w kostkę.
4. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o grubych
oczkach.
5. Kiełbasę pokroić w kostkę, smażyć aż wytopi się tłuszcz.
6. Cebule pokroić w kostkę i dodać do kiełbasy, potem dodać czosnek i posypać słodką papryką, chwilę smażyć, przełożyć do
fasoli.
7. Dodać pozostałe warzywa i dusić, aż wszystko będzie miękkie.
8. Na
koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz