Pyszne ciasto z budyniową pianką na kruchym spodzie. Przepis z małymi zmianami ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/smietanowiec-na-ciescie-kruchym-z-wisniami
Składniki na blachę 33x20:
Ciasto:
3 szkl. mąki
4 żółtka z dużych jajek
½ szkl.
cukru pudru
20 dkg zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1
opakowanie cukru wanilinowego,
40 dkg wiśni bez pestek (świeże, mrożone, z kompotu - odsączone)
Masa śmietankowa:
4 białka (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli
1 szkl.
cukru
1 kg kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
2 paczki budyniu śmietankowego
Sposób przyrządzenia:
1. Masło posiekać, dodać mąkę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto.
2. Podzielić je na dwie równe
części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny.
4. Pod koniec dodawać po łyżce cukier, potem powoli przesiewać budyń.
5. Dodawać stopniowo śmietanę, delikatnie mieszając.
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce na spód formy.
8. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać.
9. Na górze poukładać wiśnie.
10. Ostatnią warstwą będzie starta druga połowa ciasta.
11. Piec w 180ºC przez 60 minut.
12. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz