środa, 29 marca 2017

Śmietanowiec z wiśniami

Pyszne ciasto z budyniową pianką na kruchym spodzie. Przepis z małymi zmianami ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/smietanowiec-na-ciescie-kruchym-z-wisniami


Składniki na blachę 33x20:

Ciasto:
3 szkl. mąki
4 żółtka z dużych jajek
½ szkl. cukru pudru
20 dkg zimnego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
40 dkg wiśni bez pestek (świeże, mrożone, z kompotu - odsączone)

Masa śmietankowa: 
4 białka (w temperaturze pokojowej)
szczypta soli
1 szkl. cukru
1 kg kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
2 paczki budyniu śmietankowego

Sposób przyrządzenia:

1. Masło posiekać, dodać mąkę, cukier, żółtka i proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto. 
2. Podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny.
3. Po tym czasie ubić białka z solą na sztywną pianę. 
4. Pod koniec dodawać po łyżce cukier, potem powoli przesiewać budyń. 
5. Dodawać stopniowo śmietanę, delikatnie mieszając. 
6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
7. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce na spód formy. 
8. Na ciasto wyłożyć masę śmietankową, wyrównać. 
9. Na górze poukładać wiśnie. 
10. Ostatnią warstwą będzie starta druga połowa ciasta. 
11. Piec w 180ºC przez 60 minut. 
12. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz