Klasyczne danie włoskie, lubiane nie tylko przez Włochów.
Składniki:
50 dkg spaghetti
50 dkg mięsa mielonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
kawałek selera
3-4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
oliwa
bazylia, oregano,
tymianek
trochę czerwonego wina
sól, pieprz
zielona pietruszka
żółty ser
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, potem mięso i smażyć, aż
zrobi się sypkie.
2. Podlać wodą, dodać przyprawy i dusić, aż mięso będzie miękkie.
3. Do sosu wrzucić starte na tarce marchew i seler oraz pokrojone w kostkę pomidory.
4. Wlać wino i dusić jeszcze kilka
minut.
5. Sos zagęścić mąką i posypać pietruszką.
6. Na talerzach posypać startym serem.
Do sosu bolognese daje się również boczek, kiełbasę, pieczarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz