piątek, 24 marca 2017

Spaghetti bolognese

Klasyczne danie włoskie, lubiane nie tylko przez Włochów.


Składniki:

50 dkg spaghetti
50 dkg mięsa mielonego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 marchew
kawałek selera
3-4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
oliwa
bazylia, oregano, tymianek
trochę czerwonego wina
sól, pieprz
zielona pietruszka
żółty ser

Sposób przyrządzenia:

1. Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, potem mięso i smażyć, aż zrobi się sypkie. 
2. Podlać wodą, dodać przyprawy i dusić, aż mięso będzie miękkie.
3. Do sosu wrzucić starte na tarce marchew i seler oraz pokrojone w kostkę pomidory. 
4. Wlać wino i dusić jeszcze kilka minut.
5. Sos zagęścić mąką i posypać pietruszką.
6. Na talerzach posypać startym serem.

Do sosu bolognese daje się również boczek, kiełbasę, pieczarki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz