czwartek, 23 marca 2017

Kasza gryczana z warzywami i jajkiem

Smaczne i szybkie danie, jeśli została nam kasza z poprzedniego dnia - błyskawiczne. Kasza gryczana jest bogata w minerały, witaminy z grupy B, błonnik oraz rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne. Zawiera sporo białka i jest bezglutenowa.

Składniki:

kasza gryczana ugotowana (2 porcje)
50 dkg pieczarek
1 średni por
1 papryka
oliwa
chili
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Warzywa pokroić: pieczarki i por w plasterki, paprykę w kostkę.
2. Podsmażyć pieczarki, dodać por, potem paprykę.
3. Dodać przyprawy i dusić, aż warzywa zmiękną.
4. Dodać kaszę i wymieszać.
5. Podawać z jajkiem sadzonym lub posypać startym serem.

Z kaszą jęczmienną i leśnymi grzybami.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz