środa, 29 marca 2017

"Leniwe" gołąbki

Tradycyjne gołąbki z kapusty wymagają sporo pracy. Te "leniwe" łatwiej zrobić i są równie smaczne. Z podanej ilości wyjdą cztery porcje dla bardzo głodnych ludzi.


Składniki:
  • 50 dkg mielonego mięsa
  • 1 kg białej kapusta
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szkl. suchego ryżu
  • bułka tarta
  • 2 łyżki smalcu
  • 10-15 dkg koncentratu pomidorowego
  • 15 dkg śmietany
  • mąka
  • 3 listki laurowe
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
  1. 50 dkg kapusty i cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  2.  Połączyć z mięsem, jajkami i suchym ryżem.
  3.  Dodać sól i pieprz, uformować dość duże kulki.
  4.  Obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć i obsmażyć.
  5.  Usmażone gołąbki przełożyć do garnka wyłożonego pozostałą kapustą.
  6.  Podlać wrzącą wodą i dusić ok. 30 minut.
  7.  Gołąbki wyjąć, do sosu dodać koncentrat pomidorowy.
  8.  Sos zagęścić mąką, zagotować, po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.
  9.  Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Do gołąbków można dodać trochę wędzonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz