Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa
- 1 kg białej kapusta
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 szkl. suchego ryżu
- bułka tarta
- 2 łyżki smalcu
- 10-15 dkg koncentratu pomidorowego
- 15 dkg śmietany
- mąka
- 3 listki laurowe
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- 50 dkg kapusty i cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Połączyć z mięsem, jajkami i suchym ryżem.
- Dodać sól i pieprz, uformować dość duże kulki.
- Obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć i obsmażyć.
- Usmażone gołąbki przełożyć do garnka wyłożonego pozostałą kapustą.
- Podlać wrzącą wodą i dusić ok. 30 minut.
- Gołąbki wyjąć, do sosu dodać koncentrat pomidorowy.
- Sos zagęścić mąką, zagotować, po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.
- Posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz