Nawet zimą można przyrządzić zupę szczawiową, jeśli ma się zamrożony szczaw zebrany poprzedniego roku. Zawiera witaminy i minerały, ma właściwości lecznicze: pobudza trawienie, działa krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów, napar z liści leczy trudno gojące się rany. Nie można jeść go jednak zbyt często, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, którego nie lubią nasze nerki.
Składniki:
ok. 30 dkg szczawiu
trochę oliwy lub masła
kawałek
pora i selera
marchew
pietruszka
listek laurowy
ziele angielskie
½ szkl.
ryżu
½ szkl. śmietany
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrojone listki szczawiu
podsmażyć na oliwie lub maśle, dodać por.
2. Wlać wodę i wrzucić pozostałe pokrojone lub starte na tarce warzywa.
3. Dodać przyprawy, wsypać suchy ryż.
4. Gotować, aż ryż i warzywa będą miękkie.
5. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, doprawić.
6. Podawać
z jajkiem na twardo i puree ziemniaczanym okraszonym podsmażonym z cebulą boczkiem lub kiełbasą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz