niedziela, 12 marca 2017

Zupa szczawiowa z ryżem

Nawet zimą można przyrządzić zupę szczawiową, jeśli ma się zamrożony szczaw zebrany poprzedniego roku. Zawiera witaminy i minerały, ma właściwości lecznicze: pobudza trawienie, działa krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów, napar z liści leczy trudno gojące się rany. Nie można jeść go jednak zbyt często, ponieważ zawiera kwas szczawiowy, którego nie lubią nasze nerki.


Składniki: 

ok. 30 dkg szczawiu
trochę oliwy lub masła
kawałek pora i selera
marchew
pietruszka
listek laurowy
ziele angielskie
½ szkl. ryżu
½ szkl. śmietany
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrojone listki szczawiu podsmażyć na oliwie lub maśle, dodać por. 
2. Wlać wodę i wrzucić pozostałe pokrojone lub starte na tarce warzywa.
3. Dodać przyprawy, wsypać suchy ryż. 
4. Gotować, aż ryż i warzywa będą miękkie.
5. Po odstawieniu z ognia wlać śmietanę, doprawić. 
6. Podawać z jajkiem na twardo i puree ziemniaczanym okraszonym podsmażonym z cebulą boczkiem lub kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz