wtorek, 20 grudnia 2016

Gulasz z wędzonym boczkiem i grzybami

Klasyka kuchni polskiej. Niemożliwe, żeby komuś nie smakowało.


Składniki:

80 dkg szynki lub łopatki wieprzowej
10 dkg wędzonego boczku
1 cebula
2 marchewki
garść suszonych grzybów
250 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml śmietany
2 liście laurowe
½ łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól
natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz. 
2. Dodawać porcjami pokrojone w kostkę mięso. 
3. Gdy się zrumieni, dodać cebulę, jeszcze chwilę smażyć. 
4. Podlać wodą, dodać przyprawy, namoczone grzyby i wino. 
5. Dusić 40-50 minut na wolnym ogniu. 
6. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i dusić kolejne 20 minut. 
7. Sos zagęścić mąką. 
8. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę i posypać natką. 
9. Podawać z ziemniakami lub kaszą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz